Tuesday, May 22, 2007

Querelle (1982) by Fassbinder





"But what's normal?"—Nono














Jean Genet este revizitat şi începe să prinda forta mai ales prin lentilele fascinante ale lui Fassbinder. Cel mai gay film din istorie. Şi cel mai lucrat, acelaşi univers feeric, acelaşi registru nonrealist, dar atât de aproape de noi. Viaţa de pe peliculă omoară viaţa. Filmul lui Fassbinder e mai viu decât orice alt documentar despre această lume ascunsă şi impenetrabilă a homosexualităţii din porturi, cu toate fetişurile şi clişeele sale.

Querelle, povestea unui marinar (Bruce Davis) ancorat in Brest, este un eseu suprarealist asupra descoperirii sexualitatii. Bazat pe romanul lui Genet, Querelle de Brest, filmul adreseaza diverse forme de sexualitate si iubire.

Brest este orasul in care nimic nu este ceea ce pare, Querelle fiind un film greu de privit si greu de inteles. Citindu-l pe Genet, imaginile se limpezesc si povestea devine familiara. Genet era un hot si un peste, gay iesit din closet si artist pe deasupra. Scrierile sale mizau pe confruntarea autoritatii morale prin atacarea sensibilitatilor audientei. Fassbinder imbratiseaza total punctul de vedere al lui Genet, scotand la suprafata un artist care s-a autodepasit. Acesta este ultimul Fassbinder, cel de dinaintea sinuciderii, bazat si el pe realitatile dureroase, pe lupta personajului de a depasi presiunea saraciei si a controlului social, ceea ce dezumanizaza iremediabil. Brechtian calculat, Fassbinder foloseste ingredientele magice foarte atent, exagereaza cu stil si isi gandeste in amanunt distantarea jocului actorilor, scopul ultim fiind critica politica prin intermediul produsului artistic.

Un atac concertat asupra conventiilor referitoare la identitatea sexuala asa cum apar in film. Fassbinder pare a-si repeta propria sa sinucidere in Querelle.

Supremul narcisist, Querelle isi foloseste propria sexualitate in manipularea celorlalti, seducand barbati si femei, scopul sau fiind unul extrem de dificil: propria anihilare. daca o crima e usor de realizat, asemeni unui sarut, sinuciderea este gestul maxim pe care Querelle il urmareste.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails